032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Унгария
Природни особености:
Почти три четвърти от територията на страната е ниска равнина, една пета е заета от хълмове - не по-високи от 400 м, и едва пет процента представляват средни планини, издигащи се от 400 до 1000 метра. Най-високата точка на страната е връх Кейкеш (1014 метра) в планината Матра. Главните плавателни реки в Унгария са Дунав и Тиса. На територията на стараната е разположено и езерото Балатон, което е едно от най-големите в Европа.
* Климат – намира се в пояс с умерено континентален климат, разположена е на границата между три големи климатични области: океанска, континентална и средиземноморска и е под тяхно влияние. Средните температури за януари са от -2 до -4°C, а за юли – от 20 до 23°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Унгарците са чревоугодници в добрия смисъл на думата. Въпреки това яденето не стои в основата на техните празници и обичаи. В новогодишната вечер за унгарци традиционно блюдо е чесън с мед. В някои градове ижсела на 1 януари сутринта се измиват сутринта вместо със сапун с монети, за да имат пари през цялата година. В Унгария броят на ястията трябва да бъде кратно на 12, като всяко има своята символика – риба е на щастие и благополучие, орехите символизират тайните и трудностите на живота и т.н. един от основните празници в Унгария е Фестивалът на цветята в Будапеща, който се провежда през март и представлява двуседмична културна програма на местни и чуждестранни представления, конференции и изложби. Друго важно събитие е Филмовият фестивал, отново в Будапеща, през февруари, на който се представят нови унгарски филми.
Ястия и напитки: Кухнята на унгарците изобилства от плодове и зеленчуци, но въпреки това ястията не са леки, а напротив – мазни и тежки. Основните гозби се състоят от тлъсто месо (свинското е най-предпочитано) или преварена риба с много нишесте, с малко гарнитура от туршия. Унгарската кухня е пикантна, с много подправки, подправена с люти чушки и лук, като се има предвид, че някои люти чушки са само за смелчаци. Основните ястия често съдържат картофи. Характерни специалитети на унгарската кухня са гулашът, рибената чорба, сармите, палачинките, тортата „Добуш“. От средата на XVI век до днес областта Tokaj-Hegylja е световно известна със своите прекрасни вина. Бялото вино от Токайския регион е провъзгласено от „Кралят Слънце“ Луи XIV за „вино на кралете и крал сред вината“.
Облекло: Облеклото на унгарците не се различава много от облеклото на деловите хора в останалите европейски страни. Облеклото за бизнес срещи в Унгария е просто, не е строго, но е елегантно. Облеклото на хората от арт- и шоубизнеса е в съответствие с модните тенденции, художниците, писателите, телевизионните водещи – всички те са облечени много по-екстравагантно, подобаващо на съответната професия.
Представяне: Младите унгарци се обръщат помежду си на малко име, докато при разговор с по-възрастен е желателно да се обърнеш с фамилно име. Същото важи и за хора, които са над твоето социално или професионално ниво.
Поведение: Както за много други нации, така и за унгарците важи правилото да си подчертано учтив на обществени места, това е неписан закон, който изиска подобаващо поведение от всички, без стремеж за привличане на вниманието върху себе си. Ръкостисканията са част от етикета при запознаване, те са знак за уважение в повечето европейски страни, но не са задължителна норма при втора и трета среща.
Подаръци: Ако ви поканят на обяд или вечеря в унгарски дом, е задължително да поднесете на домакина бутилка хубава напитка, цветя на домакинята и бонбони за децата.
Разговори: Унгарците са контактни и непринудени, леко сдържани са с непознати, но бързо можеш да им станеш приятел. Винаги е за предпочитане разговор на общи теми. Подходящи теми за разговор са времето, спортът, изкуството, културата, литературата, музика и събития. Празните обещания и преструвки не се гледат с добро око. Уместното използване на местния език, ако имате известни познания по него, е въпрос на уважение и учтивост.

Полезна информация:
* входен режим: За кратки посещения Унгария не изисква визи от български граждани.
* валута: евро.
* местно време : 1 час назад спрямо българското време.
* пазаруване: магазините работят до късно, на главните улици, включително и събота и неделя.
* транспорт: Унгария разполага с шосета (82 хил. км.км), жп линии (около 7,6 хил км.) и 1,7 хил. км вътрешни водни пътища по река Дунав, с главно пристанище – Будапеща.
* Бакшиши: 5% от общата сметка.
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана минерална вода.
* електрозахранване: Напрежението е 220V.

Екскурзии и Почивки - Унгария