032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

ТайландОбща информация

Държавното устройство на Тайланд (пълно название - Кралство Тайланд) е конституционна монархия. Законодателната власт е на двукамарната Национална асамблея, която се състои от пряко избрана от народа камара на представителите и от сенат, който е съставен от високопоставени военни и граждански лица, назначени от Краля. Изпълнителната власт е упражнява от Министър-председател, който се избира от коалиция между политическите партии, и оглавявания от него Кабинет. Държавен глава е Негово Величество Краля Бумибол Адулиадей (Рама IX).

Столица: Бангкок, население около 7 млн. души. По-големи градове - Бангкок, Чианг Май, Патая, Пукет.

Население: 57,5 милиона души. Етнически състав – тайски народи (75 %), китайци (11 %), малайци (3,5 %).

Езици: тайски. Религия - повечето тайландци изповядват будизъм (над 90%). По конституция в Тайланд е провъзгласена свобода на вероизповеданията, като кралят се явява покровител и защитник на всички религии.

Климат: Тайланд е разположен в зоната на тропичния климат и годината условно може да бъде разделена на три основни периода: лято, което продължава от март до май, сезонът на дъждовете (през който обаче има доста слънчеви дни) – от юни до септември и прохладният сезон – от октомври до февруари.

Средната годишна температура например в Бангкок е 28 градуса С°, като варира от 30 градуса С° през април до 25 градуса С° през декември.

Часовата зона в Тайланд е със 7 часа напред спрямо гринуичкото време.

Информация за издаването на туристическа виза за Тайланд може да намерите в програмите за почивка в Тайланд.

Митнически изисквания: В Тайланд е забранен вносът на наркотици и порнографски материали ( минималното наказание за внос на наркотици е доживотен затвор, а максималното – смърт ). Разрешение е нужно за внос на огнестрелни оръжия и определени видове животни и растения. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Няма ограничения за внос на чужда валута за лични нужди. Разрешава се внос на дрехи и лични вещи в разумни размери - професионални инструменти, по 1 фотоапарат и 1 видеокамера на човек, до 5 бр. филми и 3 видеокасети, цигари - не повече от 250 г., до 1 л. вино или друг алкохол ( глобата за превишаване на позволените количества алкохол и тютюневи изделия е до $ 800 ). Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи.

Полезна информация: На летището в Самуи, след получаването на багажа, гостите трябва да изминат 100 м по Z-образния коридор съединяващ залата за багаж със залата за посрещане и паркинга. Гидовете чакат туристите около табелата "meeting point".

В хотела: По въпроси, свързани с настаняването в хотел, избора на екскурзии, графика за заминаването от хотела и др., моля да се обръщате към своя екскурзовод.

Транспорт: Преди всичко ви съветваме да се снабдите с карта на града ( която може да намерите почти във всеки хотел. Обезателно преди да излезете в града, вземете с себе си картичка на своя хотел. Оставете паспорта и други ценни документи в хотела, най – добре в сейфа; достатъчно е да носите в себе си ксерокопие на паспорта. Ако трябва да поръчате такси в Банкок, използвайте колите с надпис TAXI – METER (сами ще се убедите, че те спазват показанията на брояча), освен това можете да вземете мототакси, така нареченото “Тук-тук” (плащане по договаряне ). Ако сте изпуснали местния самолет, пререгистрирайте билета си за следващия полет на гишето на местната авиокомпания (ако има свободни места). Тази услуга е безплатна.

Пари: Паричната единица на Тайланд е таландския бат. Един бат е равен на 100 сатанга. Един щатски долар е равен приблизително на 42 бата. Използват се банкноти по 10, 20, 50, 100, 500 и 1000 бата. В някои чейндж-бюра не приемат американски долари емитирани през 1990 и 1993 г.

Климат: Тайланд се намира в зоната на тропичния климат. Средната температура в Баргкок е +28°С, като температурата варира от + 32°С през април до + 25°С през декември.

Електричество: В цялата страна се използва електромрежа с напрежение 220 волта. Не е лошо да имате със себе си адаптор “Европа – Азия”.

Здраве: Не се препоръчва да пиете вода от водпровода без да е изварена, нито да се мият плодове с тази вода. Използвайте пречистената бутилирана вода, която почти всички хотели предлагат безплатно. Желателно е да не купувате храна от търговци на улицата или на плажа, тъй като има опасност от хранителни отравяния. Внимавайте с употребата на много охладени напитки (особено с лед) през горещите дни. Възможни са простудни заболявания. Обръщайте внимание на качеството на леда, който се слага в напитките. По-добре е да се откажете от него, тъй като може да е приготвен от водопроводна вода. Пазете кожата си от изгаряния. Дори при краткотраен престой на слънце винаги използвайте слънцезащитни средства и шапки. Ако сте станали жертва на нещастен случай, обадете се в клиентската служба на вашата застрахователна компания (телефонът е посочен в съответната застрахователна полица) и уведомете за вашия случай. След това се обърнете към лекар. Пазете касовите бележки след заплащане на медицинските услуги, за да си възстановите разходите чрез застрахвателната фирма.

Етикет: Когато общувате с тайландци, пазете спокойствие и се усмихвайте. Тук гневът се смята за израз на грубост и лошо възпитание. Недопустимо е да се изразява каквото и да било пренебрежение към тайландската монархия или към кралското семейство. При посещение в Кралския дворец не се разрешава твърде открито облекло (с открити рамене, колене, пети). Преди да влезете в храм, където се съхранява изображение на Буда, а също така ако влизате в частния дом на някой тайландец, е задължително да събуете обувките си. Не е прието публично да се изразяват чувствата между мъжа и жената. В никакъв случай не бива да докосвате един тайландец по главата, дори и от най-добри подбуди.

Кухня: В тайлнадските ресторанти е представена кухня от различни краища на света: тайландска, китайска, италианска, индийска и т.н. В Бангкок, Патая или Пукет има ресторанти за бързо хранене като McDonald’s. Повечето хотели предлагат американска, английска и европейска закуска. Напитките на закуска са безплатни, а по време на обяд или вечеря се заплащат допълнително. Вечерята може да е на шведска маса или по меню по усметрение на администрацията на хотела.

Престъпност: Нивото на престъпността в Тайланд нарасна. Не се пreпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори.

Заразни заболявания: За български граждани не се изискват никакви ваксини при влизане в страната.

Телефони: За да се обадите от Тайланд в България, трябва да изберете 001-359 + телефона на абоната. Туристическа полиция: (66 2) 282 11 43 за Бангкок и (66 38) 425 937 за Патая.

Напускане на Тайланд: Обикновено хотелските стаи се осбобождават в 12 часа. Половин час преди да напуснете хотела, не забравяйте да платите сметките си за ползвания мини-бар, ресторант, телефон и т.н. Прието е да се дава бакшиш на обслужващия персонал в хотелите (1-2 $), на келнерите или онези служители, които ви обслужват добре. В ресторантите обикновено се оставя бакшиш от 10 % от стойността на сметката. Регистрацията на летището започва 2 часа преди полета. При регистрация на излитащия полет задължително платете летищната такса (често за целта има специални автомати) – в Бангкок цената е 500 бата, в Утапао – 400 бата. Трябва да сте уведомени, че от Тайланд е забранен износа на изображения на Буда (освен такива, които се закачат на врата). Забранен е износа на антики, скъпоценни камъни, платина. За износа на накити от благородни метали трябва да имате у себе си сертификат, който при покупката се издава от магазина.


Екскурзии и Почивки - Тайланд