032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Шри ЛанкаШри Ланка

Ако отидете на почивка в Шри Ланка, ще Ви впечатлят великолепните пясъчни плажове и палми, наведени над топлите води на Индийския океан, просторните долини и живописни водопади, широките реки и буйни тропични гори, богатата екзотична флора и фауна - всичко това служи като достоен фон на величествените руини на древните градове, свидетели на хилядолетната история и култура на острова. Не може да не се отбележи, че почивката в Коломбо става още по-приятна поради дружелюбието и гостоприемството на винаги усмихнатите шриланкийци, което допълва чаровната красота на острова със загадъчно название Шри-Ланка.

Виза : Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка. В България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава. Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/. Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка. Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка. За всички останали типове визи за Шри Ланка (за дългосрочни визи, за официални пътувания на притежатели на дипломатически и служебни паспорти и др.) българските граждани следва да кандидатстват в някое от посолствата на страната.

Митнически правила : В страната е разрешено внасянето на валута, общата стойност на която не превишава равностойността на 10 000 $. Строго е забранен вноса на наркотици, огнестрелно и хладно оръжие, боеприпаси, взривоопасни вещества. При излизане от страната митническата проверка на багажа е задължителна за всички. От страната е забранен износа на антиквариат (предмети, създадени преди 50 години), редки книги, манускрипти върху палмови листа, необработени скъпоценни камъни, животни, растения (над 450 вида).

Време : Часовата разлика с България през летния сезон е 2,5 часа, през зимния - 3,5 часа.

Обща информация : Пълното название на Шри Ланка е - Демократическа социалистическа република Шри Ланка. Държавен глава - президент, който се избира с всеобщо пряко гласуване за срок от 6 години. Последните избори се състояха през 2005 година, като за президент на страната бе избран Махинда Раджапаксе. В административно отношение страната е разделена на 9 провинции: Западна (Коломбо), Южна (Гале), Сабарагамува (Ратнапура), Ува (Бадула), Централна (Канди), Северозападна (Путалам), Северна Централна (Анурадхапура), Източна (Тринкомали) и Северна (Джафна), които на свой ред се подразделят на 23 района. До 1948 година Шри Ланка (която тогава се наричала Цейлон) е била колония на Великобритания, по-късно е получила статус на доминион. Пред 1972 година, като получил пълна независимост от Обединеното Кралство, Цейлон започнал да се нарича Шри Ланка.

Климат : Климатът на Шри Ланка е тропически, мусонен; североизточния мусон продължава от октомври до март, югозападния от май до октомври. Средногодишната температура е + 28 - +30 С и по крайбрежието, заради постоянния морски бриз, тази температура се понася много комфортно. Разликата между средните месечни температури през цялата година не превишава 5 С. В планините е по-прохладно, средно +23 С - + 25 С, на високопланинския курорт Нувара Елия през нощта температурата може да падне до + 10 С. Температурата на водата в Индийския океан + 27 С.

Език : Официален език: синхалски и тамилски. Също така навсякъде е разпространен английския език.

Религия : Около 70 % от населението (основно синхали) изповядват будизъм, 15 % - индуизъм (тамили), 8 % - християнство, 7 % - ислям (шриланкийски маври).

Население : Населението на Шри Ланка е малко повече от 20 млн. души. Синхали са около 75 % от населението, тамили - около 18 %, последните живеят основно в северните и източните райони. На острова живеят и шриланкийски маври (потомци на араби), бюргери (потомци от смесените бракове с европейци), веди (потомци на най-древното население на острова). „Синхал” произлиза от индийската дума „синха”, която означава „лъв”. Древното название на Шри Ланка е Синхала Двипа, т.е. „Лъвски остров”.

Валута : Официалната парична единица на Шри Ланка е шриланкийска рупия, като една рупия има сто цента. Приблизителен курс към щатския долар - 110 : 1. В курортите може да се плати в долари или с кредитна карта, но все пак препоръчваме да смените пари на летището Коломбо (най-добър курс). Бележката, получена при официалната смяна на валутата, трябва да пазите до напускане на страната. В този случай при заминаване от Коломбо Вие имате възможност да смените непохарчените пари в банката на летището на същия курс. Така можете да сменяте пари във всеки хотел или банка.

Хотели : По правило, настаняването в хотелската стая става след 16:00 ч., освобождаването на стаята до 12:00 ч., независимо от часа на излитане/кацане на Вашия полет. До този час Вие трябва да освободите стаята си и преди да пристигне автобуса да платите допълнителните услуги: телефон, мини-бар, ресторант и др. До пристигането на автобуса можете да си оставите багажа в гардероба на хотела.

Електрическа мрежа : Напрежението в електрическата мрежа е 210 - 240 волта. Контактите са тройни (със заземяване).

Транспорт : Движението в страната е от лявата страна. Стойността на пътуването е приблизително 25 - 35 рупии за 1 км. Вие можете да използвате услугите на моторикша, но препоръчваме предварително да се разберете за цената (средно по 15 - 20 рупии за километър).

Сувенири : Шри Ланка (Цейлон) е родината на световно известния чай. Също тя се слави със своите скъпоценни камъни: сапфири, рубини, топази. В град Ратнапур се провежда панаир на скъпоценните камъни. На пазара и в частните магазини може да се пазарите за цената, обаче това е забранено в държавните магазини, супермаркети, търговските центрове и магазините „Duty Free” на летището.

Препоръчваме да вземете със себе си :

- болкоуспокояващи средства;

- сърдечно-съдови средства;

- лекарства за стомашни проблеми / киселини;

- препарати срещу гадене и прилошаване в транспорта;

- средства срещу ухапване на насекоми;

- превързочен материал (бинт, памучни топчета);

- водоустойчив лейкопласт;

- презервативи;

- разтвор за контактни лещи, ако слагате;

- капки за очи;

- слънцепредпазни кремове и кремове за поддържане на кожата след пребиваване на слънце.


Екскурзии и Почивки - Шри Ланка