032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

РусияОбща информация

Географско положение

Русия е разположена в северното полукълбо, в северната част на континента Евразия. Северната и източната граница на Русия представляват Северния ледовит и Тихия океан, с излаз на Балтийско, Черно, Азовско и Каспийско морета, като е държавата с най-дългата брегова линия (37 653 км). Уралските планини и Кумо-Маничката падина делят Русия на европейска и азиатска части. Русия граничи с осемнадесет страни.

Държавно устройство на Русия

федеративна република от президентски тип.

Климат:

Положението на Русия в северната част на Евразия (територията на страната основно се намира на север от 50° с.ш.) e обусловило местоположението и в арктичен, субарктичен, умерен и частично в субтропичен климатични пояси. Преобладаваща част от територията й е разположена в умерения пояс. Разнообразието на климата зависи също така и от особеностите на релефа и близостта и отдалечеността от океана.

Време:

На територията на Руската Федерация има 9 часови зони. Москва и Санкт Петербург с 8 часа изпреварват източното стандартно време на САЩ и с 2 часа — европейското време. Разликата между времето по Гринуич (GMT) и времето в някои от градовете на Русия е следната: Москва и Санкт Петербург +3, градовете разположени край Волга +4, Красноярск и градовете разположени край Енисей +7, Камчатка +12.

Религия:

Основна религия в Русия е православното християнство (90% от вярващите). В Русия живеят християни (основно православни), мюсюлмани, будисти, юдеи, езичници и други.

Население:

около 140 млн.

Полезна информация

Пари, работа на банките: Парична единица е руската рубла (RUB), 1 рубла = 100 копейки. Банкнотите са по: 5000, 1000, 500, 100, 50, и 10 рубли. Монетите са по: 10, 5, 2 и 1 рубла; 50, 10, 5, и 1 копейка. Обмяна на валута може да се извърши в банки, хотели (курсът не е много изгоден) и на летището. Банките в събота и неделя са затворени, а в делнични дни работят от 9.00 до 19.00 ч. Бюрата за обмяна на валута са означени с табели „Обмяна на валута” (рус. - «Обмен валюты») и имат по-удобно работно време, но при обмяната обръщайте внимание на размера на комисионната. Валутните курсове се определят от Централната Банка на РФ, но сумата може да бъде различна, тъй като обменните бюра определят размера на комисионната за обмяна самостоятелно. Удобно е да се използват кредитни карти, които се приемат практически във всички големи магазини, бензиностанции, ресторанти, кафенета и хотели.

Магазини: Магазините работят ежедневно. Определени хранителни магазини и аптеки са отворени през цялото денонощие. Обедни почивки няма. С голяма популярност се ползват търговско-развлекателните центрове, които се намират практически във всеки един район на града. Там има голям избор от магазини, в това число и магазини на известни марки.

Църкви: Повечето църкви са отворени за посещение от рано сутринта до 19.00 ч., понякога и по-късно.

Музеи:В Санкт-Петербург има повече от 200 известни в цял свят обекта за разглеждане. Препоръчваме Ви да посетите Ермитажа, Исакиевския събор, Кунтскамерата, Петропавловската крепост. Почивен ден за музеите, обичайно, е понеделник. Работното им време е различно и зависи и от сезона. В празнични дни работното време на музеите, храмовете и църквите може да се променя. Необходимо е да се уточни тази информация допълнително.

Транспорт: Санкт Петербург има метро. Пътуването става с жетони, стойността им е 28 рубли. Метрото работи от 05:45 ч. до 00:00 ч. Билети за трамваи, тролеи и автобуси се продават в самото превозно средство. Билетът за еднократно пътуване струва 25 рубли. За наемане на лека кола е необходимо да притежавате шофьорска книжка международен образец и кредитна карта. Винаги може да се възползвате от такси. За поръчка се обърнете към рецепцията на хотела.

График на вдигане на мостовете: Невъзможно е да се представи Петербург без мостовете. Общо градът има повече от 300 моста, 13 от които се вдигат. Примерно от края на април до месец ноември е периода на лятна навигация. Вдигането на мостовете в Петербург е едно от най-атрактивните зрелища за гостите на града.

Медицинско обслужване: Медицинското обслужване основно е платено. Ако по време на почивката Ви потрябва лекар, веднага се обърнете към вашата застрахователна компания. Телефонът на компанията е посочен в застрахователната полица. Представител на асистиращата компания ще ви съобщи към кой медицински център или болница трябва да се обърнете.

Бакшиши: Бакшиши се дават на сервитьорите в баровете и ресторантите, камериерките в хотелите, таксиметровите шофьори и гидове; те са в размер 5-10% от стойността на поръчката. Бакшишите не са задължителни, но ако клиентът е доволен от обслужването, бакшишите са признак на добър тон.

Телефони: Обаждания от мобилни телефони

Обаждания в Русия: плюс 7 + код на града + номер на абоната, от стационарни 007 + код на града + номер на абоната. Код на Санкт Петербург – 812.

Обаждания от Русия: плюс код на страната + номер на абоната.

Междуградски обаждания в Русия: Задължително избирайте плюс 7 пред кода на града и пред номера на мобилния телефон.

Обаждания от стационарни телефони

Обаждания в Русия: 007 + код на града + номер на абоната. Код на Санкт-Петербург – 812.

Обаждания от Русия: 8 10 + код на страната + код на града + номер на абоната.

Междуградски обаждания в Русия: задължително избирайте «8» пред кода на града и пред номера на мобилния телефон.

Полезни телефони:

Офис на „Тез Тур”: 8-800-700-78-78

МЧС /министерство на извънредните ситуации/: 112

Полиция: 02

Бърза помощ: 03

Справки: 999 (от мобилен); 09, 009 (платено)

Генерално консулство на България в Санкт Петербург: 401-01-52, 275-31-34, адрес: ул. Рилеева № 27


Екскурзии и Почивки - Русия