032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Перу



Природни особености:
По дължината на тихоокеанското крайбрежие е разположена тясна пустинна равнина – Коста. Над нея се издигат планинските вериги на Андите (Сиера), (Западни, Централни и Източни Кордилери), с надморска височина 4000-6000 м. и най-висока точка – връх Уаскаран (6768 м). Западните Кордилери са област на активна вулканична дейност. Източните части на страната – селва, са заети от Амазонската низина, преминаваща на юг в предпланинска равнина – Монтаню. Повечето реки принадлежат към басейна на Амазонка, а във високото южно плато – Пуна, към езерото Титикака.
* Климат – В района на Коста и западните склонове на Андите 0 тропичен, пустинен, със средна месечна температура 15-25°C, в Сиера – високопланински, субекваториален на север и тропичен на юг, със средна месечна температура 12-16°C, на север и 5-9°C, на юг.

Културни особености:
Обичаи и празници: По природа перуанският народ е вярващ: разнообразието и свободата на вероизповедания намират израз в множество празници и ритуали, които се характеризират, както с католическа жар, която е част от испанското наследство, така и с мистицизма на хилядолетните култури, съществували преди идването на испанците. Един от най-големите празници за страната е Рождество Христово. По това време на годината Коледният пазар в Куско е едно от най-зрелищните събития. По традиция на 24 декември, на централния площад се провежда един от най-големите фестивали на занаятите в Перу. От цялата област и от околните провинции се събират майстори на изкуствата.
Ястия и напитки: Перуанската кухня предлага голямо разнообразие от ястия, типични за крайбрежието (Коста), планината (Сиера) и тропическата гора (Селва). Това е родината на четири от десетте зърнени култури, съществуващи в света: кинуа, царевица, каниуа (вид просо) и киуича. Някои от ястията са пикантни или с много подправки. Типични за страната са:
* Пуеро (супа с говеждо месо, агнешка глава, сланина, сушени плодове, зеле, картофи,нахут и ориз);
* Пепиан от заек или куй (сварено и запържено месо, с царевично брашно);
* Чуньокола (бульон от месо, с наденица, ориз, нахут и картофи);
* Адобо (свинско месо сварено и подправено с чича);
* Чокло (зелен мамул с кашкавал).
Относно питиетата, характерни са перуанското „писко соур“ (гроздова ракия), „чича морада“ (алкохолно питие, което се получава от ферментирането на царевица в подсладена вода), „чича де хора“ и „масато“, перуанската бира и вина.
Облекло: Дрехите са с типични шарки. Хората носят и шапки, сандали.
Представяне: Титлите са от голямо значение. Към хората без професионални титли се обръщат с г-н, г-жа, г-ца и фамилното име, като на испански тези обръщения са съответно: Senor; Secora и Secorita.
Поведение: Бъдете тактични и дипломатични. Не бъдете прекалено директни. Опитайте се да бъдете учтиви.
Подаръци: Когато сте поканени на гости у перуанско семейство, е добре да занесете малък подарък, като бутилка вино например. Децата много се радват на подаръците, обичат сладките неща. Добре е да се избягва да се подаряват черни неща.
Разговори: Въпреки че много хора говорят испански, английският си остава бизнес езикът. Посланията не са ясно формулирани. Перуанците говорят бързо. Избягвайте разговорите за политика и тероризъм.

Полезна информация:
* входен режим: българските туристи имат право на престой до 90 дни без виза.
* ваксини - Ако планирате да посетите Селвата (тропическата гора), е препоръчително ваксиниране срещу Жълта треска десет дни по-рано.
* валута: нуево сол (PES) = 100 сентимо; 1 песо = 0.2863 евро.
* местно време : с 8 часа назад спрямо българското време през лятот и със 7 часа назад през зимата.
* пазаруване: по принцип магазините, търговските центрове и пазарите на занаятите работят всеки ден (включитено и през почивните) от 9:00 до 20:00 ч.
* транспорт: Перу разполага със 70 хил. км шосета и 2 хил. км жп линии. Главни пристанища са: Каляо, Сан Николас. Амазонка и Титикака също се ползват за корабоплаване.
* бакшиши: размерът на бакшишите е променлив и зависи от това доколко сте доволни от обслужването.
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана минерална вода.
* електрозахранване: Напрежението е 220V.

Екскурзии и Почивки - Перу