032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

МексикоПолезна информация за Мексико

Обща информация

Мексико е идеалната туристическа дестинация: почивката в тази страна не само оправдава най-големите очаквания на пътешествениците, но и сразява с неочаквани открития. Страната, чиято история наброява три хилядолетия, може да се похвали и с потресаващо културно и духовно наследство. Древни градове на могъществени цивилизации (ацтеки, олмеки и маи), ярка самобитна култура, обединила традициите на многобройни региони на страната, колониалните съкровища, великолепните плажове, които са в числото на най-хубавите плажове по света, пищната тропическа природа, оригиналната, получила световна популярност кухня, екскурзии за всеки вкус - всичко това превръща Мексико в мечта за всеки турист.
Усещане за минало, настояще и бъдеще, събрани в един свят – свят така разнолик и контрастен… свят колкото древен, толкова и красив. Изтъкан от мистика и неразгадани тайни, ревниво пазещ спомена за пет велики култури, екзотичен и същевременно модерен… Мексико е свят, в който всяко дихание е история, а бляскавите и модерни курорти съжителстват с руините на отдавна изчезнали цивилизации, на отдавна изчезнали градове. Тук магията просто се случва…

МЕКСИКО - страна на маите, мариачите и митовете

 

 

Официално име: Мексикански съединени щати

Столица: Мексико Сити

Визов режим: За български граждани не се изискват визи.

Часова зона: 8 часа назад спрямо българското време.

Местоположение: Разположена в югозападната част на Северна Америка.  Граничи с Белиз, Гватемала, САЩ и има над 9000 км. брегова линия с Калифорнийския залив,  Атлантическия и Тихия океан.

Територия: Страната има площ от 1 972 хил.кв.км., вкл. редица острови в Тихия океан. Голяма част от територията е заета от Мексиканските Кордилери, на северозапад се намира планинският полуостров Калифорния, на юг - планинската област Чяпас и Южна Сиера Мадре, на югоизток - равнинният полуостров Юкатан.

Население: 111 млн. души (2009г.). Извън страната живеят над 12 млн. мексиканци (основно в САЩ).

Официален език: испански език.

Туризъм: Екзотичната природа и многобройните старинни паметници ежегодно привличат в Мексико стотици хиляди туристи от много страни на света. Туризмът е едно от главните доходни пера на страната, наричан "мексиканска промишленост без фабрични комини". Страната приема ежегодно 5.5 млн. чуждестранни туристи и има добра туристическа инфраструктура.

Климат: Тропичен, а в по-северните части - субтропичен, като силно се променя от характера на релефа. Средните температури през януари са от 10Сº на северозапад до 25Сº на юг, а през юли - от 15Сº във високите части до 30Сº на брега на Калифорнийския залив. Има сух (продължава от края на ноември до началото на юни) и влажен сезон. 

Време за пътуване: Времето в Мексико е приятно през цялата година. Най-подходящ период за посещение е през сухия сезон - от октомври до май. Най-много валежи падат през месеците юни-септември, но това не пречи именно юли и август да са най предпочитани за почивка от мексиканските туристи.
 

 

Ориентировъчни средни температури по месеци за Канкун и Ривиера Мая

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

28 29 32 33 34 33 33 33 32 32 29 28

През нощта Cо

17 17 19 21 22 23 23 23 23 22 19 18

Средна температура на водата

25 25 25 26 27 27 28 28 28 27 26 25

Важно: Настаняването в хотелите в Мексико е в 15:00 ч.

По улиците на Мексико е забранена употребата на алкохолни напитки. За де се избегнат неприятности с полицията, препоръчваме да не правите това дори в туристическите зони. В туристическите зони в Канкун, Акапулко, Пуерто-Валярта работи специална туристическа полиция, представителите на която говорят английски и могат да предоставят определена информация: за направление на движението, най-близките магазини и др. Като цяло, препоръчваме Ви да следвате традиционните правила за безопасност: да не се разхождате по улиците през нощта, да не влизате в нетуристическите райони, да не оставяте вещите си без наглеждане, да се движите само с официалните таксита, с повишено внимание да се отнасяте към хората, които натрапват услугите си, да не носите в себе си оригинали на документи, скъпи украшения и големи парични суми, да предпочитате платените пътища пред безплатните (особено през нощта) и др.

Полезна информация

Валута: Паричната единица е мексикански песо. 1 песо = 100 сентаво (цента). Необходимо е да бъдете внимателни при пазаруване: песото се обозначава със същия знак „$”, както и щатския долар (цените в ресторантите и магазините обикновено са посочени в мексикански песо). В много места, за да бъде избегнато объркването щатските долари се обозначават като "Dlls.", а песото - "M.N." («moneda nacional» - в превод «национална валута»). За плащане се приемат и кредитни карти (Visa, Master Card, American Express). Препоръчваме да вземете с Вас щатски долари. Банките работят от 9:00 до 17:00 ч. - в работни дни и от 9:00 до 14:00 ч. в събота. В неделя банките не работят. Валута може да се смени в големите хотели, на аерогарата, в обменните бюра.

Магазини: В туристическите зони магазините, обичайно, са отворени до 20:00 - 22:00 ч. в делнични дни и сутринта в неделя.

Забранен е износа на: археологически ценности, антиквариат, редки животни и птици и техните кожи, препарирани животни и птици, национална валута с равностойност повече от 10 хиляди щатски долара.

Напрежение в електрическата мрежа: 110 Волта, плоски контакти от американски тип. Препоръчваме да вземете с Вас преходници за плоски контакти. В хотелите от висок клас можете да вземете на заем адаптери.

Разрешено е внасянето на : лични вещи в границите на разумната норма и подаръци на стойност до 300 USD (у работещите на митницата не трябва да възникнат подозрения, че вещите ще бъдат за продан), 20 кутии цигари, 25 пури или 200 грама тютюн, 3 литра концентриран алкохол и 6 литра вино.

Митница На митницата в повечето от големите аерогари на Мексико са установени своеобразни светофари. Зелената светлина означава, че Вие можете да минете без митнически преглед, червената – Вие трябва да преминете през митнически контрол (обикновено, задължителна инспекция се налага при по-обемист багаж или голям брой багаж). Традиционно, в Мексико е забранено да се внасят наркотични средства, взривоопасни вещества и др. Също така е забранено внасянето на плодове, зеленчуци, растения, фиданки и семена на растения, цветя; медикаменти, които пътника не използва; психотропни вещества; порнографски издания.

Сувенири и покупки: Текила (най-известните марки «Jose Cuervo», «Sauza» и др.). Таско се слави с оригиналните накити от сребро с високо качество, плетени кошове и рисувани дървени фигурки на животни, Сан-Кристобал-де-лас-Касас – с тъканите ръчно произведени изделия и бродирани ризи, Морелия – със сладкарските неща, Гуадалахара – със сувенири ръчно изработени от индианците уичол, Сакатекас – с тъкани покривала и сладки неща, направени от кактус, Мерида – с блузи, украшения, хамаци от всички цветове и размери.

Телефон: Международните обаждания от хотелите в Мексико са доста скъпи. За обажданията на територията на Мексико Ви препоръчваме да закупите местна сим-карта. Един от най-големите местни мобилни оператори е - компания «Telcel».

Такси : от аерогарата на Канкун до даунтаун или до определена зона струва около 55 USD (обратно, от града до летището може да стигнете и по-евтино: в този случай може да се използва всякакво такси, но на летището могат да работят само специално оторизирани автомобили). Вътре в самата отделна зона пътуването с такси може да излезе минимум 6-10 USD, в даунтаун този вид транспорт е по-евтин (от 2 USD).

Транспорт: Общественият транспорт в повечето големи градове на Мексико е добре уреден и достатъчно безопасен, обаче Ви препоръчваме да го използвате внимателно. В Канкун можете без притеснения да използвате автобусите, пътуващи между определена зона и даунтаун.

Бакшиш: В ресторантите на Мексико е прието да се дава бакшиш в размер на 10-15% от размера на сметката, в зависимост от качеството на обслужване. За носачите е достатъчно да дадете 1 USD. На таксиметровите шофьори не е прието да се дава бакшиш, изключение правят особени маршрути и услуги, например, екскурзии, проведени от шофьора по молба на клиента.

Препоръки: Не Ви препоръчваме да пиете вода от водопроводната мрежа, по-добре пийте бутилирана вода. В някои барове, лед правят от водопроводна вода, затова, ако се съмнявате в нещо, съветваме ви да си поръчвате напитките без лед. Сериозна заплаха представлява слънцето, особено в тропическата зона. В Мексико трябва да се използва слънцезащитен крем с висок защитен фактор. По крайбрежието на Канкун не са редки силните вълни. Всеки ден на плажа се поставят различни по цвят флагове: „зелен” – къпането е безопасно, „жълт” – от къпането е по-добре да се откажете, „червен” – къпането е забранено. Препоръчваме да вземете с Вас леки плажни дрехи, шапка за слънце, слънчеви очила, слънцезащитни средства и средства за насекоми, топли дрехи (при посещението на планинските райони и на северните райони на Мексико през зимата), удобни дрехи и обувки за оглед на археологическите забележителности. В някои ресторанти на територията на хотелите действа строг вечерен дрес-код (за вечери): панталон, риза с дълъг ръкав и якичка, затворени обувки за мъжете, вечерна рокля за жените.

Най-доброто време за посещение на Канкун, Ривиера-Мая

през цялата година е топло, обаче влажността на въздуха не е толкова висока, както на островните курорти в региона; високият сезон продължава от декември до април; през лятото може да бъде много горещо, с вероятност за дъждове; от август до октомври са възможни урагани; от ноември до февруари през вечерта е доста прохладно; през март на крайбрежието е особено многолюдно - по това време американските студенти са във ваканция.


Огромен и енергичен, МЕКСИКО е един от най-големите градове, една от най-старите столици и определено едно от най-вълнуващите и интригуващи места в света... Изключително космополитен, град на контрастите, в които са се смесили чертите на три епохи: от величествените древни пирамиди в околностите на града и испанските католически храмове, характерни със своето сурово величие, до блестящите от стъкло съвременни небостъргачи.
 Скалистият полуостров на маите - ЮКАТАН, все още крие своите тайни... Руини на Маите, включващи хиляди археологически обекти, разположени сред джунглата природни паркове, магични сеноти и пещери, безкрайни възможности за риболов, гмуркане, плуване с делфини, езда на коне, преходи в джунглата. Тук се намира и КАНКУН - доскоро само едно безлюдно и слънчево кътче земя, а днес определян като перла на мексиканските, най-известните и посещавани курорти в света, предпочитано място от хиляди младоженци за меден месец. Земя на романтика, тюркоазени води, слънчеви бели пясъци и безкрайни забавлението. Южно от Канкун, на източното крайбрежие на полуострова, е разположена курортна зона Ривиера Мая. Бреговата й линия се простира на над 100 км., а разпръснатите сред тропически гори и руини на тайнствени каменни храмове и пирамиди, напомнящи за великото минало на цивилизацията на маите, хотели предлагат несравнимо спокойствие и изглед към красивите карибски залези. ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН е неофициалната столица на тази ривиера. Този сравнитално нов курорт, запазил непринудения чар на китните рибарски селца, предлага изобилие на уютни барчета и мексикански ресторанти, а близостта на до такива известни места като Канкун, Тулум, Коба и Чичен-Итца го превръщат изключително любимо място на туристите.
Маите смятали близкия до ривиерата остров за свещен дом на богинята на плодородието и в нейна чест издигнали няколко храма. Но освен досег с древната цивилизация КОЗУМЕЛ предлага незабравими изживявания за гмуркачите. Тук се намира вторият по големина коралов риф в света, привличащ професионалисти и любители на гмуркането и шнорхелинга от цял свят. Тук се намира и петата по големина в света подводна пещера, открита през 1990г.
ЧИЧЕН ИТЦА - магическият град на маите, е най-грандиозният археологически обект в цяло Мексико. Обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, той неоспоримо свидетелства за изключителните и смайващи астрономически познания на древните маи.


Екскурзии и Почивки - Мексико