032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

КитайПриродни особености:
Китай се отличава с разнообразен релеф, като 65% от територията е планинска или полупланинска. На границата между Китай и Непал се намира най-високият връх на планетата – Еверест (8848 м). На югозапад се намира Тибетското плато (най-високото на Земята), съчетаващо издигнати до 4000 – 5000 м равнини и хребети с 5000-6000 м надморска височина. В северните и северозападните части на страната са разположени обширните пустинни равнини- Таримска, Джугарска и Алашка. На североизток са планините Голям и Малък Хингар и на север Маджуро-Корейските планини, разделени от равнините Санцзян и Сунляо. На юг са платата Льосово и Ордос, планините Цинлин, Съчуанската котловина. По дължината на Жълто море се простира обширната Велика китайска равнина.
* Климат – Китай е разположен в умерения, субтропичния и тропичния климатичен пояс. Голямо значение за климата имат обширната континентална площ, голямата височина на вътрешните райони и крайокеанското положение на Източен Китай. В западните част климатът е континентален, умерен и студен в Тибет – средните януарски температури са от -10 до 25°C. В източните части климатът е мусонен, умерен на север, субтропичен и тропичен в южните части. Средните януарски температури са от -24°C на север до 18°C на юг.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официални празници са Нова година (1 януари); Международен ден на жената; Международен ден на труда; Ден на китайската младеж (4 май); Международен ден на детето; Ден на основаването на китайската народноосвободителна армия (1 август); Дена на учителя (1 септември); Национален празник (1 октомври). Сред най-важните празници в Китай са Празникът на пролетта (Нова година по китайския лунен календар), Празникът на фенерите (организират се изложби с разноцветни фенери), Празникът на драконовите лодки (в деня на смъртта на Чу Юан във водата се хвърлят оризови сладкиши, увити в бамбукови или палмови листа, като дар за него, а също така се организират състезания с лодки, носовете, на които се украсяват с фигура на дракон), Празникът „средата на есента“ (семейството се събира на обща трапеза и това символично отразява пълнолунието, което на свой ред е символ на взаимната любов и привързаност).
Ястия и напитки: Китайската кухня може би е най-богатата в света. Едни от традиционните ястия са „дзяодзъ“ (приготвя се от брашно с пълнеж от месо и зеленчуци. Има формата на лунен сърп), „юансяо“ (лепкаво, сладко лакомство с кръгла форма; приготвя се с различни пълнежи, като най- разпространен е този с черен сусам) и „юебин“ (кръгъл или квадратен сладкиш с пълнеж от захар, бобена паста, лотосови и пъпешови семена, бадеми, сусам, месо, портокалови кори и др). Китай е родината на чая. Културата на поднасянето и пиенето му се заражда отдавна. Тя включва не само набор от съдове и прибори за различните видове чай, но и подробности за запарването, наливането, поднасянето и консумацията на напитката. Отпиването трябва да става на нечетен брой глътки, най-малко три. По правило с чая не се поднасят пържени блюда. Най-често се сервират сушени плодове, ядки, сладкиши от соево брашно. Производството на вино е познато и практикувано в Китай от преди 5000 години. Едно от най-разпространените видове е оризовото вино Шаосин.
Облекло: Консервативно и непретенциозно облекло е характерно за китайската култура. Ярките цветове трябва да се избягват. И мъжете, и жените трябва да носят дрехи в неутрални цветове. Разголеното облекло се смята за обида.
Представяне: Китайците може да изглеждат недружелюбни при представяне. Това е така, защото са научени да не показват прекалено много емоции. Те държат на официалното представяне. Когато ви представят на китаец, трябва да се изправите. Китайският начин за поздрав е кимане или лек поклон, но приетата форма при запознаване с чужденец е ръкостискането. Избягвайте да се обръщате към китаец на малко име, освен ако не го познавате отдавна или самият той не настоява.
Поведение: Китайците не обичат да ги докосват. Жестове от рода на потупване по рамото, прегръдки трябва да се избягват. Крайно неуместно е мъж да докосва жена на публично място. Преди влизането в китайски дом обувките винаги трябва да се събуват. Домакините трябва да настанят гостите (обикновено с лице към вратата); гостите трябва да изчакат домакина пръв да започне да се храни и трябва да опитат от всяко ястие. След приключване на храненето пръчиците следва да се оставят хоризонтално върху купичката или на масата. Не забучвайте пръчиците в храната, тъй като това символизира смърт.
Подаръци: Подаръците са важен начин за създаване и изграждане на взаимоотношения в Китай. Китайският етикет изисква човек да откаже, подарък, покана или друго предложение два или три пъти преди да го приеме. Подаръкът винаги се подарява с две ръце. Китайците обикновено не отварят подаръците в момента, в който ги получават. Подаръците винаги трябва да са опаковани, но никога в бяло, защото то символизира смърт. Червеното и златистото са добър избор. Подходящи подаръци са чуждестранни цигари, уиски, висококачествено вино, коняк. Не се подаряват неща, които се свързват със смърт или погребение като часовници, бели предмети и цветя. Също така не с е подаряват ножици или остри предмети, тъй като символизират прекъснати взаимоотношения.
Разговори: Хубаво е да научите няколко думи на китайски. Така показвате интереса си към езика и културата на домакините ви. Не сочете и не размахвайте ръце, докато говорите. Ако искате да посочите нещо, използвайте разтворена длан, а не показалеца. Ако китаец ви направи комплимент, трябва да го отхвърлите деликатно. Скромността винаги се цени в Китай. Подходящи теми за разговор са: хобита, места, които сте посетили, спорт, китайска кухня, китайско изкуство. Теми, които трябва да избягвате, са политика и религия.

Полезна информация:
* входен режим – Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават предварително китайска виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина.
* валута – ренминмби юан (CNY) = 100 феня; 1 юан = 0.1195 евро.
* местно време – +6 часа спрямо България.
* пазаруване – магазините работят до късно вечер.
* транспорт - В съвременен Китай по ЖПР линиите се движат 50% от всички стоки и около 60% от пътниците. Максималната скорост на товарните влакове е 160 км., а на някои пътнически – до 200 км./ч. Водният транспорт винаги е играл голяма роля в икономиката на Китай, особено на юг. Основните водни транспортни артерии на страната са Хуанхъ и Чандзян.
* бакшиши – чужденците в Китай винаги плащат повече, така че няма нужда да давате и бакшиш. Той вече ви е взет, след като цената е видимо завишена.

Екскурзии и Почивки - Китай