032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

ИзраелПриродни особености:
* Релефът по крайбрежието е хълмисто-равнинен, прехожда на изток в слабо разчленено плато, с височина от 500-800 м, спускащо се стръмно към падината Гхор. Там протича река Йордан и се е образувала най-дълбоката депресия на земята — Мъртво море.
* Климат - субтропичен, средиземноморски, в падината Гхор и на юг - преходен към тропичен, сух. Средни януарски температури от 6 до 18 градуса Сº, юлски темп. от 24 до 30 градуса Сº.
Растителност - средиземноморска, храстова. 5 % от територията са заети от гори, във вътрешността - сухи степи и пустини.

Културни особености:
Обичаи и празници: Пурим (весел пролетен празник, на който всичко се прави на обратно); Песах (Пасха), на който eвреите по цял свят се събират на трапезата, за да си спомнят за пореден път Изхода си от Египет; Йом Ацмут (Ден на Независимостта); Шавуот, който се чества на 50-тия (7 седмици по 7 дена – 49) ден от началото на Песах – началото на пътя на народа на Израел за бягство от егоизма и търсене на алтруизма ако Песах е началото на този дълъг процес по пътя на постигане на алтруистични качества, то Шавуот символизира получаването на методиката за борба с егоизма и постигане на алтруизма; Рош Ха Шана (Нова Година), Йом Кипур, Суккот, Ханука.
Ястия и напитки: Според еврейските религиозни закони е забранена консумацията на свинско, заешко и раци. Също така месните и млечните храни не се смесват. Характерна за юдаизма е храната кашер — приготвена и сервирана в специални съдове и определен начин в съответствие с религиозните норми, описани в свещената Тора. Хумусът е най-популярната храна. Приготвя се от вид леблебия и прилича на бяло пюре, което се „избърсва“ с пита. Фалафелът се смята за националната бъра закуска и се приготвя от същата леблебия.
Облекло: Характерните особености в израелското и като цяло в еврейското облекло са черноте шапки с кръгла периферия и вървящите в комплект с тях къдрави плитчици от слепоочията. Доста хора носят традиционната малка шапчица, която се носи на темето. Те се закрепват с фиби. Част от религията е и дългата брада. Жените носят дълги рокли и блузи с дълъг ръкав и типични шалчета, с които си покриват главите. Младежите и девойките носят характерни униформи в училищата.
Представяне:Самият факт, че обръщението „вие“ не съществува изобщо в еврейския речник, доста стопява леда и пречупва общоприетия етикет за общуване, както и прави израелците много непосредствени и достъпни. Обръщението към непознати е винаги на „ти“, но когато става въпрос за обслужване на клиенти в ресторант, магазин и хотел се използва господин или госпожо.
Поведение: Израелците са изключително отворени и отзивчиви към хората около себе си и много верни приятели. По улицата доста често се виждат жестове от сорта на прегръдки, целувки по двете бузи, потупване по рамото, но никога не само ръкостискане, освен в бизнес средите, където етикетът задължава. В този свят мъжете не могат да целуват жените на публично място, затова пък се разменят твърде много целувки между мъжете. При прегръдка мъжете си потъркват бузите.
Подаръци: традиционни подаръци са цветя, бинбони и домашно приготвени ястия. Избягва се твърдият алкохол за подарък, освен ако гостите не са от чужбина и донесат нещо типично за държавата им.
Разговори: Често в ежедневните разговори не се изслушва докрай събеседника и се говори на висок глас.

Полезна информация:
* входен режим – задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане .
* питейна вода – само минерална.
* валута – шекел (NIS) 1 долар = 3.73 шекела, 1 евро = 5.52 шекела. Валута може да се сменя в обменни бюра и банки, където се заплаща комисионна. На много места може да се плати с долари.
* местно време - както в България.
* облекло – през зимата по-топли дрехи и обувки, чадър, шал. За посещението на Мъртво море - плажни принадлежности, там е достатъчно топло и през зимата.
* електричество – 220 V. Контактите са с три отвора. В много от тях могат да се включат уреди с европейски тип щепсел. Преходници или адаптери може да се купят на място
* пазаруване – магазините обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 от неделя до четвъртък, а в петък - от 9:00 до 13:00. В събота магазините не работят. Израел е едно от най-добрите места на света за покупка на скъпоценни камъни и други златарски изделия. Израел е номер едно в света по изработка и доставка на висококачествени диаманти. Данъкът за всички стоки и услуги - 17%, е включен в цените. Туристите имат право на връщане на данъка в пунктовете, откъдето напускат страната.
* сувенири - специфични за Израел са керамиката, медните изделия, религиозните атрибути, изделията ръчна изработка.
* транспорт – такси е основното средство за придвижване в градовете.
* бакшиши – прието е да се оставя 10% от сумата в ресторанти и кафета, цените в хотелите и такситата включват обслужването. Прието е обаче да се дава бакшиш на хотелския персонал, екскурзоводите и шофьорите - приблизително 3 долара на ден - за екскурзоводи и 2 долара на ден - на шофьора.

Екскурзии и Почивки - Израел