032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

ИспанияПолезна информация за Испания


Географски характеристики:
С площ от 505,9 кв. км., Испания заема четвърто място по площ сред европейските страни. Тя е вероятно най-разнообразната в географско отношение страна в Европа, като ландшафтът варира варира от полупустинните райони на Алмария, до зелената, подобна на уелската, природа на Галисия, с нейните дълбоко вдадени в сушата заливчета и от окъпаните от слънце равнини на Кастилия – Ла Манча до насечения планински терен на Пиренеите. Испания е разположена върху по-голямата част от Пиренейския полуостров, Балеарските острови и Питиуските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан. Има брегова линия с Атлантическия океан – 2234 км и Средиземно море – 1670 км без островите. Балеарските острови имат брегова линия 620 км, а Канарските – 1140 км.
* Държавно устройство – парламентарна монархия, начело с крал (Хуан Карлос I – от 22 ноември 1975 г.). Законодателна власт – Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две палати – сенат (Горна палата) и Конгрес на депутатите, избрани за 4 години. Изпълнителна власт – правителство начело с председател. Местни органи на властта (17 автономни области) имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.
* Столица – Мадрид с население от 5100 хил. души.
* Големи градове – Барселона, Валенсия, Севиля, Сарагоса, Билбао, Лас Палмас, Валядолид.
* Население – 39 650 хил. души, като 70,6% от населението са испанци, а останалите – каталунци, галисийци, баски и др.
* Официален език – испански. В автономните области е узаконено използването на каталонски, баски и галисийски.
* Религия – 97,6% от населението са християни, предимно католици.

 

Природни особености:
В централните части преобладават платата (Месета) и средновисоките планини (Иберийски, Централни Кордилери и Сиера Морена). В северните части са Пиренеите с най-висок връх Ането – 3404 м и Кантабрийските планини, а на юг Андалуските планини с масива Сиера Невада (вр. Муласен – 3478 м). Равнините са разположени по крайбрежието, като най-голяма е Андалуската. Бреговете на Испания, опасващи континенталната част, са близо 1500 км – широки и безкрайни плажни ивици, скалисти носове, големи търговски пристанища и красиви яхтени марини.
* Климат – Климатът в северна Испания е умерен морски, с влияние на Атлантическия океан. Характерно е влажното време през цялата година и лекият бриз, със средна дневна температура от май до октомври ок. 25 градуса .В централна Испания климатът е субтропичен с дълги и топли лета, а в южните провинции Андалусия и Мурсия е средиземноморски,отличаващ се с мека зима, сухо и горещо лято, през юли и август температурите там достигат 40 градуса. По високите части на Пиренеите и другите планини климатът е планински, там зимата предлага чудесни условия за зимни спортове.

Културни особености:
Обичаи и празници: Испанските празници са отбелязват с пищни фиести. Коледа, те я наричат „Navidad“,се празнува два дена – 24 и 25 декември. Посрещането на Новата година е въпрос на личен избор. Някои я посрещат в барове, ресторанти, клубове с приятели, а други предпочитат да са със семейството си. На този празник има две типично испански неща, първото е специалното им шампанско, а второто са дванадесетте камбанени звъна точно в 00:00 часа на 1 януари, които оповестяват началото на новата година. Обичаят е на всеки камбанен звън да се изяжда по един грозд и ако успееш да изядеш дванадесетте грозда, то тогава пред новата година те очаква благополучие. Друг голям празник в Испания е El Dia de los Reyes (Денят на Кралете). Денят, в който тримата влъхви съобщават за раждането на Христос. Децата вярват, че ако са били послушни през изминалата година, кралете ще им оставят подаръци, а ако са били немирни, ще им напълнят обувките с въглени. Сред най-известните фестивали е Ла Тамборада, през февруари в Сан Себастиан, когато целият град излиза по улиците маскиран. Карнавали има и в края на февруари из цяла Испания. Страстната седмица се отбелязва с паради по улиците с ликовете на светците. Последната сряда на август се прави бой с домати във валенсианския град Бюньол. Състезанието с бикове в Памплона през юли е най-известната испанска фиеста. Друга характерна особеност в Испания е сиестата. Противно на разпространеното схващане, повечето испанци не спят следобед, а се отдават на спокоен обяд и нескончаеми разговори.
Ястия и напитки: В Испания основното ястие се сервира обикновено между 13:30 и 16:30 ч., а вечерята най-често е по-лека и е след 22:00 ч. Често срещани съставни части на менюто са морската храна и месото. Едно от най-характерните ястия, което произхожда от региона Валенсия е паелята – ориз, морска храна, зеленчуци и често пиле или друго месо, запържени заедно и по традиция, поръсени с жълт шафран. Друго блюдо с английски произход е гаспачо, супа от домати, галета, краставици и/или зелени чушки, която се консумира студена. Тортия (омлет) е евтино допълнение и се предлага в най-различен вид. Хамон Серано (пушена шунка) е истински деликатес за любителите на месото. Освен тях Испания се слави и с яхниите си, своите супи, морски деликатеси и др. От напитките, предпочитани са бирата, виното и други гроздови специалитети като „jerez“ (шери), „cava“ (леко шампанско), „sangria“ (сладък пунш от червено вино, плодове и друг вид алкохол) и „tinto de verano“ (вид винена бира). Кафето се пие силно със или без мляко.
Облекло: Испанците са особено чувствителни към облеклото и по него съдят за професионалните качества и социалния статус. Обличат се елегантно, което за тях означава консервативни дрехи от високо качество в меки и пастелени тонове. Времето също е важен фактор при избора на облеклото, тъй като в Испания през лятото е много горещо, все повече се възприема носенето на дрехи от лека материя, както и къси ръкави. От друга страна трябва да се има предвид, че през януари и февруари може да бъде много студено, особено в северните части на страната. Небрежното облекло в Испания не включва тениски, евтини джинси и дънки. Може да си по-спортно облечен, но е задължително да изглеждаш стилно.
Представяне: При запознанство е редно да целунете партньора си по двете му страни. Това е признак на учтивост и знак, че харесвате събеседника си. Испанците имат две фамилни имена – първото фамилно име на бащата и първото фамилно име на майката. При обръщение към някого се употребяват едновременно, докато не стане ясно, че партньора ви предпочита само едното. При разговор обикновено се използва учтивата форма вие (Usted), докато не бъдете поканен да минете на „ти“.
Поведение: По характер испанците са сериозни, отворени, галантни, човечни, имат добро чувство за хумор и способност за работа в екип. В тази страна нищо не се прави с бързане, но каквото трябва да се прави, се прави. Спокойствието и специфичното за Испания работно време може да изкара от кожа всеки чужденец, ако не е подготвен. Честта и личното достойнство са издигнати на пиедестал в тази култура. Испания е силно религиозна държава. Приема се с оскърбление неуместното и безсмислено използване на Божието име. Ако се налага да посетите катедрала, трябва да се облечете по подходящ начин и да се държите подобаващо.
Подаръци По правило подаръците трябва да се отварят веднага, като по този начин показвате уважение. Те трябва да са скромни и непретенциозни. Подходящи за целта са букет цветя, бутилка вино, бонбони и др.
Разговори Както навсякъде, така и в Испания е въпрос на учтивост уместното използване на мастния език, ако имате известни познания по него. Добре е да слушате внимателно събеседника си и да го гледате в очите, докато говорите, в противен случай рискувате да създадете впечатление за неискреност. Всички теми около вашата националност биха били интересни на испанските ви партньори, те с радост биха слушали за историята и природата на вашата страна. Темите, които задължително трябва да избягвате са политика и религия.

Полезна информация:
* входен режим – за български граждани след 01.01.2007 се изисква притежаване на валидна лична карта за самоличност или паспорт. За лица, ненавършили 18 години, се изисква паспорт.
* питейна вода – препоръчително е купуването на минерална вода.
* валута – евро.
* електричество – 220 V
* местно време – Разлика с България -1 час за континентална Испания, о-в Майорка и -2 часа за Канарските острови.
* пазаруване – в повечето градове и курорти е изключително популярна мрежата от магазини El Corte Ingles, където както казват испанците, може да се купи всичко - от игла до самолет. Всички големи производители и световни марки можете намерите и на търговските улици в централните зони на големите градове. Магазините обикновено работят от понеделник до петък от 9 часа сутринта до 2 часа следобед и после отново от 4:30 или 5:00 часа следобед в продължение на три часа.
* транспорт – такси можете да извикате по телефон или да вземете от най-близката стоянка. В страната има много добре изградена мрежа от първокласни пътища и магистрали, железопътният транспорт също се развива и предлага възможности за бързо предвижване между големите градове. На рецепцията на Вашия хотел, както и в информационните центрове можете да намерите разписание на автобусите и влаковете. Билетите за автобус се закупуват от шофьора.
* бакшиши – Заплащането на бакшиш не е задължително, но ако клиентът е останал доволен от обслужването в хотел, ресторант, такси - бакшишът е признак на добрия тон.

Екскурзии и Почивки - Испания