032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Индия



Природни особености:
Голяма част от територията са равнини и плата. Почти целият полуостров Индостан е зает от Деканското плато, което в южните части достига надморска височина до 2698 м. В северните части на страната е Индогангската низина, а на север се издига планинската система на Хималаите с най-висок връх в Индия – Нанга Парбат (8126 м) и част от Каракорум.
* Климат – субекваториален, мусонен на юг и тропически на север. Средните януарски температури варират от 15°C на север до 27°C на юг, а през май – от 28 до 25°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Индия е богата на традиции. В страната се организират редица фестивали и панаири като: панаирът Камел, фестивалите Пушкар и Гангаур, Онам- фестивал на лодките и слоновете, Тач Махотсав, фестивалът в Конарк и великият фестивал в Гоа. Най-големият празник в Индия, равносилен по важност на нашата Коледа, е Дивали – празникът на светлината. Друг грандиозен и значим празник за Индия е Холи – Фестивалът на цветовете. Огънят при хиндуските церемонии е много важен елемент, защото се счита за пречистващ душата, както и водата. Обикновено в храмовете се правят огнени церемонии, а годишното къпане в реката Ганг се смята за свещено. Индийската сватба не е обикновена сватба- тя е едно прекрасно екзотично, мистично, завладяващо сетивата събитие...събитие, наситено с много емоция, която обсипва с пъстрота обикновения ден и го превръща в епизод от увлекателна приказка. Безспорно индийската сватбена церемония е една от най-атрактивните сватбени церемонии в целия свят.
Ястия и напитки: Индийската кухня е може би най-древната в целия свят. Онези, които я свързват единствено с кърито и лютите подправки, дълбоко не я познават. По своето разнообразие индийската кухня има за съперник единствено китайската традиция. Месните специалитети, главно птици и агнешко, са по-популярни в северните райони поради силното ислямско влияние, докато на юг кухнята е предимно вегетарианска. На запад двете традиции са относително равностойни, като повечето ястия там имат сладко-кисел вкус. На изток основна храна е оризът, който се готви по много различни начини.
Неподражаемият вкус на индийската кухня е свързан с разнообразието на силно ароматни подправки като куркума, кориандър, асафетида, кимион, джинджифил, червените люти чушки, анасон, кардамон, както и някои по-тривиални, като карамфил, индийско орехче, босилек, джоджен и дафинов лист. Тяхното съчетаване в различни, често пъти изненадващи количества и комбинации, прави ястията страстни и екзотични.
За силно пикантния вкус на индийската кухня има и медицинско обяснение. Повечето лютиви подправки подпомагат храносмилането и по-важното - предпазват от заразните стомашни болести, за които климатът в Индия е особено благоприятен. Други специфични продукти, които присъстват в много ястия, са пречистеното и претопено масло (гхи), домашно приготвеното прясно сирене или извара (панир), домашно кондензираното мляко (кхойа), захарният сироп (чашни) и комбинацията от люти подправки (гарам масала). Много европейци смятат индийското къри за отделна подправка. С тази емблематична за индийската кухня дума обикновено се нарича пикантният сос, който е в основата на много ястия. Самата подправка е комбинация от повече от десет съставки, като черен пипер, кимион, куркума, джинджифил, чесън на прах, синап и др. Интересен факт е, че в Индия кафето не е на почит. Те пият чай, който наричат „масала-тий“, който включва в себе си подправки и мляко.
Облекло: Традиционната женска дреха в Индия се нарича "сари" - думата идва от санскрипт и означава "парче плат". Всъщност индийското сари представлява именно това - дълго и широко парче плат, което може да се увива по различни начини около тялото на жената. Специфичното при тази дреха е, че по начинът на "увиване", цветът и материята, от която е направена, може да се разбере статусът, възрастта, религията и от кой регион на Индия произхожда жената. Към всяко сари задължително има тясна къса блузка с къс (или без) ръкав, която се носи под него и се нарича "чоли". Това придава завършен вид на индийската дреха и я прави по-стабилна. Напоследък на мода сред младите жени в Индия е дрехата тип "lehenga" . Тя представлява къса тясна блузка над пъпа, комбинирана с дълга пола, която се разкроява надолу. Дрехата е изключително атрактивна и подходяща за горещия летен сезон. Въпреки, че индийските жени се носят в традиционно облекло, индийските мъже предпочитат да се обличат по западен стил, което не означава, че мъжете нямат традиционно облекло, но поради голямата им ангажираност в обществото и светския живот, те предпочитат да са елегантни. Обикновено носят костюм с вратовръзка, а по-младите момчета се обличат спортно. Единствено в някои села или на големи религиозни празници могат да се видят мъже, облечени изцяло в традиционното им облекло , което в повечето случаи представлява панталон и дълга мантия върху него.
Представяне: Индийците са адски гостоприемни, но в същото време са дистанцирани от чужденци и непознати, защото изключително много държат, преди да се „отворят“ към някого, да го опознаят.
Поведение: Интересно е че индийците рядко се здрависват, особено мъж с жена. Почти никога няма да се види мъж да подава ръка на жена – докосването на непознати мъж и жена дори само с ръце е немислимо, но мъж с мъж може. Официалният поздрав при индийците е събирането на двете ръце под брадичката (като при молитва) и кимане с глава като същевременно се произнася „намасте“- техния поздрав за „здравей“, това е основният начин също да се изрази задоволство от срещата си с някой и да му се предадат благопожеланията си. Възрастните се поздравяват чрез докосване на пръстите на краката им. Това е основен поздрав и начин да се поиска благословията им. Възрастните в отговор на това , докосват челото на този, който ги поздравява и отговарят с „Бог да ти дава дълъг живот“. Прегръдки между индийците може да се видят само между приятели или братя, сестри и т.н., и то само ако разликата в годините им не голяма. Прегръщане и особено целувки по бузите са абсолютно немислими в семейна среда. Обикновено само майките прегръщат децата си по своя воля.
Подаръци: Когато сте поканени на гости на индийско семейство, не е задължително да носите подарък. Никога не подарявайте бели цветя. Подаръците не се отварят веднага.
Разговори: Никой не си позволява да разпитва другия за семейния му живот – то е лично и неприкосновено пространство. Също така и никой не говори за него пред другите. Затова пък, като се събират на вечеря, семействата се държат доста непринудено, говорят си за нещата от живота, смеят се и релаксират заедно след дългия ден.

Полезна информация:
* входен режим: необходима е валидна виза, която се получава от посолството на Индия в България.
* валута: индийска рупия (INR) = 100 пайса; 1 рупия = 0.0176 евро.
* местно време : с 3,5 часа напред спрямо българското време.
* пазаруване: В Мумбай се намира един от най-известните маркети, Крауфорд Маркет, където местните пазаруват всекидневно. Можете лесно да откриете сувенири, бижута, красиви платове или кожи, както и автентични антики.
* транспорт: водещата роля на железопътния транспорт. Такситата са на разположение 24 часа в денонощието.
* бакшиши: 10% от общата сметка.
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана вода.
* електрозахранване: Напрежението е 240V.

Екскурзии и Почивки - Индия