032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Хърватска
Географски характеристики:
Република Хърватска е разположена в северозападната част на Балканския полуостров и има площ 56.54 хил. кв.км..Бреговата линия с Адриатическо море е 5335км.- бреговата ивица е много развита с хиляди малки и големи острови, множество малки заливи и полуострови.
* Държавно управление: република, начело с президент, избиран за 4 години.
* Столица: град Загреб (750 хил.ж.).
* Население: 4430 хил. жители-основна част от населението е хърватско
* По- големи градове са Сплит, Риека, Осиек, Задар, Пула, Дубровник.
* Официален език е хърватски.
* Религия: 96,3% от населението в Хърватска са християни.

Природни особености:
Релефът на Хърватска се характеризира с голямо географско разнообразие; плоски равнини покрай границата с Унгария, ниски планини и хълмове покрай Адриатическото крайбрежие и островите.
Климатът е средиземноморски и континентален; континентален климат с преобладаващо горещо лято и студена зима; по крайбрежието зимата е мека, а лятото горещо. Средната температура за януари е от 0 до 9 градуса, а за юли 18-25 градуса.

Културни особености:
Обичаи и празници: Хърватска е страна с пъстри празници и богати традиции. Всяка година, в периода от 21ви март до 4ти април, в Загреб, се провежда Пролетния джаз фестивал, а през октомври се провежда и Международния джаз фестивал. В Дубровник е летния фестивал, който представя хърватската драматургия и класическа музика.
Национални празници-1ви януари-Нова Година; 6ти януари Свети три краля; Великден; 1ви май-Празник на Труда; 30ти май-ден на независимостта на Хърватска; 22ри юни-Ден на антифашистката борба;25 юни-Ден на държавността; 5ти август-Ден на победата и благодарността на отечеството; 15ти август-Успение богородично, 1ви ноември-Вси светии; 25ти декември-Коледа; 26ти декември-Свети Стефан.
Ястия и напитки: Хърватската кухня е повлияна от австрийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер..Адриатическото крайбрежие изобилства с морски дарове. Всеки регион произвежда своя марка вино: Дубровник и Далмация произвеждат добри червени вина, а Славония-бели. Едно от най-известните хърватски вина е :Dingau.
Облекло: Населението предпочита да се облича елегантно. Обръщат голямо внимание на външния си вид и на първото впечатление. Хърватите държат на качеството на дрехите, което от своя страна се свързва с определена марка.
Представяне: в неофициални разговори с близки хора, разговорите са на малки имена. В полуофициални разговори( с познати събеседници) се използват обръщенията – господин, госпожа, последвани от малкото име на човека. При формалните разговори се спазва общоприетия етикет- господин, госпожа, последван от фамилията на събеседника.
Поведение: поздравяването става учтиво чрез ръкостискане преди започване на разговор, което бива знак за уважение и добронамереност. Признак на лошо възпитание е , ако при сбогуване не се каже довиждане поотделно на всеки един.
Подаръци: ако получите подарък, е учтиво да отговорите, като веднага поднесете нещо от резервните малки сувенири, които носите със себе си. Като правило подаръците са скромни и непретенциозни.
Разговор:Предпочитани теми за неофициален или кратък разговор са: политика, мода, клюки,вицове, спорт (предимно футбол и хандбал).
Неподходящи и дори обидни теми са: Сърбия и Югославия. Хърватите са много чувствителни, ако някой по някаква причина ги обърка със Сърби.

Полезна информация:
* входен режим – лична карта с валидност 3 м. след датата на връщане или международен паспорт валиден по време на престоя
* питейна вода – препоръчва се минерална
* валута – хърватска куна (HRK) – 1 евро = 7.25 куни
* местно време - 1 час назад спрямо България
* електричество – 220 V
* пазаруване – обикновено магазините са отворени от 08:00 до 20:00 ч. от понеделник до петък и от 08:00 до 15:00 ч. в събота. Неделя е почивен ден, но магазините в курортите са отворени поради активния туристически сезон.
* транспорт – транспортната система е много добре развита. Всички по-големи градове с изключение на Дубровник са свързани и с жп транспорт. В градовете и курортите може да се ползва много добре организираният градски транспорт или такси.
* бакшиши – стандартният бакшиш в заведенията е 10 % от сметката, както навсякъде в Европа.

Екскурзии и Почивки - Хърватска