032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

ЕгипетОбща информация

Официално наименование Арабска Република Египет
Държавно устройство република
Официален език арабски - египетски арабски диалект, нубийски
Религия мюсюлмани
Часово време В един часови пояс с България
Парична единица египетски паунд
Столица Кайро
Големи градове Кайро (6,75 млн.ж.) Александрия (4,11 млн.ж.) Гиза (2,68 млн.ж.) Танта (1,10 млн.ж.) Дамиета (1,09 млн.ж.) Порт Саид (515 хил.ж.)
Територия 1,002,450 кв. км.
Население 79,090,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Embassy of the Republic of Bulgaria 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek Телефони:(0020 2) 341-30-25, 341-60-77 Факс:(0020 2) 341-38-26 e-mail: mka@link.com.eg
Посолство в България Посолство на Египет адрес: 1000 София, ул. 6-ти Септември No.5, тел.: +359 2 870215
Визов режим Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или от друго дипломатическо или консулско представителство на Египет в чужбина. Визите са три вида : туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни. От 01.02.2002 г. на българските граждани могат да бъдат издавани туристически визи на ГКПП на Египет. Цената на туристическите визи, издавани на ГКПП е 15 щ.дол., като валидността им е до 30 дни. Възможно е да бъде отказано издаването на туристически или входни визи на български гражданки на възраст между 18 и 35 години, в случай, че не са придружавани от съпруг, баща или брат, а така също когато не са включени в организирана туристическа група. За удължаване на своя престой в Египет, преди изтичането на валидността на тяхната туристическа или входна виза българските граждани могат да направят постъпки в отдел ""Паспорти, визови въпроси и емиграция"" на МВР и срещу заплащане могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.
Митнически изисквания При влизане в Египет се разрешава внос на лични вещи, концентриран алкохол до 1 литър, както и на не повече от 250 г. цигари или 50 пури. Личните видеокамери, фотоапарати и преносими компютри се вписват в паспортите на чуждите граждани за да бъде гарантирано тяхното изнасяне. Не е разрешено изнасянето на египетска валута над 1000 египетски лири. Забранен е износът на картини, килими и бижутерски изделия на повече от 100 години.
Здравни изисквания При пътуване от България в Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Същевременно, при влизане в Египет от Судан и повечето африкански странисе изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка. Къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия). Препоръчваме употребата на бутилирана вода. Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до стомашно чревни инфекции.
Електро захранване 220V , 50Hz
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност В големите градове и туристически центрове - Кайро, Александрия, Луксор, Асуан, Хургада, Шарм Ел Шейх и др., равнището на криминалната престъпност е сравнително ниско. Същевременно, следва да се отчита, че в големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Препоръчително е при движение в населените места жените да са облечени с панталони или по-дълги поли/рокли, а така също да носят по-широки блузи с ръкави. Тяхното придружаване от мъже е желателно. Не е препоръчително ползуването таксита от жени без придружител във вечерните часове.

Настаняването в хотела става между 14:00-15:00 ч., а освобождаването на стаите в деня на заминаване трябва да бъде до 12.00. Багажа си можете да оставите в багажното отделение на хотела. Заплащането на допълнителните услуги трябва да се осъществи преди пристигането на автобуса. С цел да се избегнат усложнения, Ви молим да не закъснявате и да се явявате на мястото за среща в определения час, затова Ви молим всички допълнителни услуги (ползване на мини бар, телефон и т.н.) да се заплащат предварително.

При пристигане на летище веднага на входа се осъществява митнически контрол на багажа. След това отивате на гишето за регистрация, на което е посочен номера на Вашия полет, предавате си багажа и получавате флайт купон, след което минавате паспортен контрол, където попълвате регистрационна карта за напускане на страната. След това отивате в залата за отвеждане, където изчаквате обявяването на Вашия полет.

Митнически правила : Пристигащите в Египет, както и напускащите страната, могат да имат в наличност чужда валута в еквивалента на не повече от 10 000 USD. Всяка валута над тази сума задължително трябва да се декларира. Разрешено е да се внасят от лица над 20 години до 250 гр. тютюн ( 200 цигари или 50 пури) , 1 литър спиртни напитки и и 2 л бира; лични вещи. Лицата над 15 години могат да внасят само до 200 цигари или 50 пури. Забранен е вноса на видеозаписи, и печатни издания, които противоречат на нормите на

исляма, на морала и нравствеността, а също така и да нарушават обществената безопасност. За вноса на наркотици се предвижда строго наказание. Разрешава се да се закупуват спиртни напитки в безмитните магазини в течение на 24 часа в Хургада (ще ви сложат печат в паспорта) и в течение на месец в Кайро. Ако пътувате със скъпа видео и фотоапаратура или бижута, могат да ви предложат да попълните митническа декларация, за да я имате, когато напускате страната. Забранени за износ са коралите и предметите, представляващи историческа ценност, както и местна валута. Коралите се считат за национално богатство, така че ако на митницата открият у Вас корали ( даже събрани на брега ), следва глоба от 1000$ и дори е възможно да бъдете задържани в полицията. На гмуркачите категорично се забранява да имат в себе си нож, и не е разрешено коралите да се вадят от водата и да се повреждат.

Национални особености : В Егитет по-добре не се пазарете, без да знаете предварително цената на стоката или услугата. Ако ви трябва помощ, а нямате желание да плащате за услуга, по-добре се обърнете към полицай. Жената, като във всяка мюсюлманска страна, не трябва да излиза на улицата сама. На територията на хотела си можете да се обличате както искате, но излизайки в града помнете, че Египет е ислямска страна, хората там са вярващи, а традициите - пуритански. Разголените рамене, тесни дънки или мини-полите не са много уместни за улични разходки. Египтянинът може да закъснее за делова среща - там нещата стават много бавно, включително и вземането на решения. В поведението на арабина винаги присъства експресията и преувеличението. Мюсюлманите не употребяват алкохолни напитки, въпреки че обикновено не възразяват, когато някой друг го прави.

Валута : Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата - те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.

Магазини : В частните лавки и магазинчета можете дълго да разглеждате стоката, да питате за цените и мястото на производство. Всичко това не задължава купувача да извърши покупка. Ако сте приели покана да изпиете чай или приемете някой дребен подарък от продавача, това ще му даде право да очаква да извършите покупка в неговия магазин. Обикновения контакт между продавач и купувач в Египет е превърнат в тържествен ритуал, те смятат, че купувача трябва да бъде съживен, заинтересуван,

забавляван! През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00. През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00. Почивен ден – петък. В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.

Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия DUTY FREE. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането си в страната. Спиртни напитки могат да се закупуват само в тези магазини, като това задължително се отбелязва в паспорта на клиента. По време на престоя си туристите могат да закупят до 3 л спиртни напитки, или 2 л спиртни напитки и един стек бира. В Макади Бей, Ел Гуна, Сафага и Марса Алам няма магазини DUTY FREE, такъв има само в Хургада!

Сувенири : Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки, затова е.

Транспорт : Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците. От отдалечените хотели по обявено във фоайето разписание пътуват автобуси, билетът за които струва 5-10 фунта.

Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.

Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.

Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.

Телефони : Можете да провеждате местни телефонни разговори от уличните телефони, намиращи се почти навсякъде в големите градове, от пощите, където има установени тарифи за разговори извън страната. Можете да се обадите в България и направо от хотела, като в такъв случай разговора ще ви струва около 20 паунда за минута (3-4 долара). Можете също така да си купите фонокарта за някои улични телефони, което е най-изгодния вариант ( около 1 долар на минута ). За да позвъните в България, наберете 00359, след което кода на града / мобилния оператор и после съответния номер.

Ресторанти : разположени са основно на територията на хотелите. Трябва да се има предвид, че глобата за внасяне на алкохол отвън на територията на хотелите, или в баровете и дискотеките е около 100 египетски паунда.

Система "ALL INCLUSIVE" : във всеки хотел системата на "ALL INCLUSIVE" е различна, но като правило – напитките, включени в тази система, се дават в чаши ( напитките в бутилки са срещу заплащане ). Система "UAI" - Ultra All Inclusive: Всеки хотел има своя система UAL. Наличие на вносни алкохолни напитки, фрешове и сладолед в тази система не е задължително, а по усмотрение на администрацията на хотела. На 31.12 в някои хотели системите All Inclusive, Ultra All Inclusive, Royal AI, Platinum AI и т.н. прекратяват действието си в определен от хотела час ( 18.00, 20.00, 21.00 или 22.00 ), след което напитките са срещу допълнително заплащане. Внасянето на алкохол на новогодишната вечеря е или забранено, или е разрешен срещу заплащане на около от 30$ за бутилка (в зависимост от правилата на хотела).

Трябва да се отчита факта, че в повечето хотели големината на стаите се посочва с включената площ на балкона, банята, коридора.

Хотелите имат право да включват / изключват системата за подгряване на басейна по собствено усмотрение.

Бакшиш в Египет от вас очакват сервитьорите, гидовете, носачите, таксиметровите шофьори, пиколата и много други. Носете със себе си банкноти от по 50 пиастри и 1 динар - малка и напълно достатъчна сума. В ресторантите е прието да сте оставя около 10% (освен данъците и процента за обслужване, включен в сметката). Бакшишът не е задължителен, но той е признак на добър тон, ако клиентът е останал доволен от обслужването. Не давайте бакшиш повече от 1 паунд ( ако от вас очакват по – голям бакшиш, те сами ще си го поискат )

Спешни телефони : Полиция - 122, бърза помощ- 123, противопожарна охрана - 125.

Категорично НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА :

Употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),

Купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата,

Злоупотребата с алкохол (употребата на алкохол не е забранена, но за нетрезно състояние на обществени места могат да Ви арестуват),

Търговията с наркотици (египетското законодателство предвижда най-строги наказателни мерки),

Фотографирането на военни обекти,

Събирането "за спомен" на отломки от исторически паметници,

Качването по пирамидите,

Къпането и слънчевите бани напълно голи,

Отрязването и повреждането на корали,

Къпането в Нил,

Ходенето боси или лежането на земята без постелка по бреговете на Нил.

Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите.

Хотелите не носят отговорност за Вашите ценности и пари, затова е добре да използвате сейфовете (в повечето хотели сейфове има в самите стаи и наемайки ги, Ви дават единствено ключовете от сейфа).

Ако мислите да се запишете на допълнителна екскурзия, не забравяйте да вземете паспорта си.

При къпане в морето се постарайте нищо да не пипате с ръце, тъй като голяма част от рибите са отровни. Забранено е късането на корали (глоба до 100$), също така препоръчваме да използвате специални обувки, които можете да си купите в местните магазини. Ако Ви е ухапала риба или сте настъпали морски таралеж, веднага полейте мястото с вода и се обърнете към лекар. След залез слънце къпането в морето е забранено.

Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи: памучни, ленени или леки вълнени тъкани, както и шапка за слънце.

Преди заминаване си вземете аптечка за първа помощ, която ще Ви помогне при леки неразположения, ще Ви спести време да търсите лекарства и ще избегнете проблемите, свързани с общуването на чужд език, освен това голяма част от лекарствата могат да имат

различни имена в отделните страни. Добре е да си вземете лекарства срещу стомашни и чревни заболявания и таблетки за дезинфектиране на водата.

Препоръчваме да вземете със себе си:

болкоуспокоителни и сърдечно-съдови лекарства,

лекарства за стомашни и чревни разстройства,

лекарства против прилошаване по време на пътуване,

средства против ухапване от насекоми,

превързочни материали,

водоустойчив лейкопласт,

капки за очи,

слънцезащитен крем.

В Египет има държавни и частни клиники, в които обслужването е платено. При настъпване на застрахователно събитие трябва да се обърнете към застрахователната компания, като се обадите на телефона, посочен на застрахователната полица. Само след непосредствено информиране на застрахователната компания и координирането от нейна страна на Вашите действия ще Ви бъде предоставено безплатно (или с последващо компенсиране на разходите) обслужване съгласно застрахователната полица (вж. Общите условия към полицата). Молим внимателно да се запознаете със застрахователната полица и да обърнете внимание на събитията, които не се покриват от нея.


Екскурзии и Почивки - Египет