032/ 666 440


Оферти
Принцес Турс
предлага още:

Чехия
Природни особености:
Релефът на Чехия е предимно хълмист и нископланински. Територията и е заета от чешките Рудни планини, Судетските планини, Бескидите. На югоизток е разполежено Чешко-моравското възвишение, което на югоизток преминава в невисоки хълмове. Южно от тях се простира долината на река Морава. Пейзажите в Чехия са удивителни по своята красота и разнообразие. Широките долини с гъста мрежа от реки и езера се сменят с гъсти горски масиви, хълмове и планински хребети. Най-високата точка е вр. Снежка (1602 м), разположен в масива Кърконоше на Судетските планини.
* Климат – умереноконтинентален, с горещи лета и облачни, студени зими, през които вали сняг. В по-високите части на планините в Чехия климатът е планински. По-голямата част от валежите падат през летните месеци. Най-дъждовният месец е юли, а най-сухият – февруари. Най-високата температура, измерена в Чехия, е +40,2°C, а най-ниската е -42,2°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официални празници са: Нова година; Великден; Денят на труда; 6 юли (Годишнина от изгарянето на Жан Хус); 28 септември (Ден на чешката държавност); 28 октомври (Основаването на чешката държава); 17 ноември (Денят на борбата за Свобода и Демокрация); Бъдни вечер, Коледа и др.
Чехия е известна със своите разнообразни фестивали, най-известните, от които са: Зимният фестивал в Прага (симфонични, оперни и балетни изпълнения); „Carodejnice“ - Нощта на вещиците (провежда се вечерта на 30 април и е подобен на Хелоуин); Летен фестивал в Прага (средата на май до началото на юни); Karlovy Vary (интернационален филмов фестивал, който се провежда през юли); Есенен фестивал на музиката в Прага (от средата на септември до началото на октомври; предимно класическа музика); Джаз фестивал в Прага (краят на октомври – началото на ноември); Коледен фестивал в Прага; Денят на св. Силвестър (31 декември)
Ястия и напитки: Всекидневното чешко меню се състои от три хранения – закуска, обяд и вечеря, където обядът е основното хранене за деня. Супа задължително присъства, има основно ястие и десерт, тоест нещо, което по принцип се избягва, е позволено, залагайки на честите хранения и при значително по-малки порции. Чешката кухня е предимно от ястия с месо – свинско, телешко и птиче, с ароматни сосове, обилно подправени с масло, сметана или традиционна запръжка, тестени изделия и супи, приготвяни с хранителни месни или рибни бульони. Около 500 вида бира, предлагани както от големите и известни пивоварни като Pilsner или Budweiser, така и от по-малките, местни пивоварни, които по нищо не отстъпват на по-големите, са неразделна част от чешката традиция. Ритуал е не само производството на бира, а и даже начинът на нейното наливане и пиене. Ценителите и специалистите в тази област смятат, че бирата трябва да се налива бавно, дори плавно, тъй като от това зависи най-важното нещо – количеството и качеството на пяната в халбата.
Облекло Чехите се обличат елегантно. Обръщат огромно внимание на външния си вид и държат на първото впечатление. Марката на дрехата не е от голямо значение, но се държи на качеството.
Представяне Поздравите с непознат са официални и въздържани. Повечето поздрави включват ръкостискане и подходящият поздрав според времето на среща. Поддържането на очен контакт е много важно, в противен случай партньорът ви би предположил, че не сте искрен. Чехите държан на своето лично пространство, затова когато разговаряте с тях трябва да стоите на една ръка разстояние.
Поведение: Чехите са гостоприемни и дружелюбни. Като всяка нация с традиции те се държат учтиво на обществени места.
Подаръци: Може би, най-подходящият сувенир, който може да си закупите в Чехия е кристалът. Производството на кристал и стъкло е свързано с Чехия повече, от който и да е друг продукт. Качеството и красотата на стъклените продукти са признати по цял свят и привличат милиони туристи всяка година. В Чехия в нощта на 5 срещу 6 декември в домовете идва Микулаш (вариант на Николай), който външно прилича на дядо Мраз, но носи подаръците в плетен кош. Придружават го един белоснежен ангел и рошаво дяволче. Добрите деца получават от него сладкиши, които той оставя в „коледното ботушче”, а лошите – парченце въглен.
Разговори: Чехите високо ценят познанията ви по техния език и история. Може да научите някои основни чешки думи като: здравей (ahoj); добро утро (dobry den); довиждане (nashledanou); благодаря (dekuji) и моля (prosìm).

Полезна информация:
* входен режим: Не се изискват визи за туристи за престой до 90 дни.
* валута: чешка крона (CZK); 1 крона = 0.038767 евро.
* местно време : 1 час назад спрямо българското време.
* пазаруване: В Чехия може да се пазарува в евро независимо, че все още не е въведено като официална валута.
* транспорт: Чехия има широко развита автомобилна, железопътна, въздушна и речна инфраструктура. Дължината на ж.п. линиите е 9 341 км, на шосетата - 127 хил. км, а на водните пътища - 677 км. Дължината на автомагистралите е 498 км. Ограничения в скоростта по шосетата: в населените места - 50 км/ч, извън тях - 90 км/ч, а на магистралите - 120 км/ч. Главни пристанища са: Дечин, Усти на Лабе (речен транспорт). Летища: Прага - Рузинско летище; Бърно - Турани; Острава - Мошнов.
* Бакшиши: 10% от общата сметка.
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана минерална вода.

Екскурзии и Почивки - Чехия